Haven aan de Koornwaard wordt steeds wat mooier

Hoofdcategorie: ROOT
Geschreven: dinsdag 01 augustus 2017 13:57
Laatst bijgewerkt: dinsdag 01 augustus 2017 13:59
Gepubliceerd: dinsdag 01 augustus 2017 13:57

EMPEL - Havenmeester Piet van den Bergh (69) kijkt verbaasd, na de vraag of alles al klaar is. Nee dus! Nog lang niet. Sinds een half jaar is watersportvereniging Neptunus eigenaar van de haven in de Koornwaard (Empel). Daar maakte het in de zomers al gebruik van, maar nu is de winterhaven aan de Oude Engelenseweg verkocht en is de vereniging definitief verhuisd. 

Van den Bergh wijst naar het water, waar een machine bezig is zand op de bodem te plaatsen. ,,Het is nu nog veertig meter diep, dat moet overal tien meter worden. Dan krijg je heel andere plantengroei en dat trekt weer andere vissoorten aan."

Havenmeester Piet van den Bergh bij de haven aan de Koornwaard. © Jarry Popelier

Havenmeester Piet van den Bergh bij de haven aan de Koornwaard. © Jarry Popelier


Neptunus heeft 250 leden. Een van die leden is Wim van den Langenberg (81). Ieder lid wordt geacht om per jaar twaalf uur vrijwilligerswerk te doen en acht uur achter de bar te staan. Wim is deze doordeweekse ochtend aan de beurt. Het werk bestaat vooral uit 'lekker naar buiten kijken'. ,,Het is vakantietijd, hè." Er zit nu niemand in het fraaie clubhuis, dat beschikt over een bar in de vorm van een boot. Tien kopjes heeft hij tot nu toe geschonken. ,,Mijn vrouw is de boot aan het poetsen, straks help ik ook mee."

Veel boten zijn uitgevaren, er liggen er nu een stuk of zestig. Plus één. Er wappert een Zeeuwse vlag op de boot. "We kwamen toevallig langs", zegt Coen van den Bergen (60). ,,We wilden eigenlijk de hond even uitlaten, maar het was hier zo lekker rustig dat we maar zijn blijven slapen." De tocht gaat zo verder naar Den Bosch.

Havenmeester Piet had al verteld dat de rust de haven zo populair maakt. ,,We zitten midden in de natuur en je kunt vanaf hier overal naartoe.
Je zit zo op de Maas en je hoeft niet te wachten op een brug of sluis. We hadden de wachtlijst net weer leeggemaakt, maar daar staan er nu alweer acht op." 

Bron: Brabantsdagblad.nl dd 30 juli 2017
Een uitgebreid artikel over watersportvereniging Neptunus verscheen in het Brabants Dagblad van maandag 31 juli, editie Den Bosch.